Halkla ilişkiler pratiği:
Üstlenen roller

irfan erdogan

NOT
 Teori ve Pratikte Halkla İlişkiler
kitabımda daha ayrıntılı bilgiler var 

Halkla ilişkilerin rolü üzerinde de ortak görüş bulmak zordur. Örneğin, bazıları halkla ilişkilerle uğraşanların dört temel rolü olduğunu belirtirler: uzman önerme (expert prescriber), iletişimi kolaylaştırma, problem çözme sürecini kolaylaştırma ve iletişım teknisyenliği (Toth, ve diğerleri, 1998).

Halkla ilişkiler belki de en özlü ve en açik bir şekilde Edward bernay’ ın deyimiyle “rıza mühendisliği” olarak tanımlanabilir. Rıza muhendisliginde muğlak bir kamu oyunun yaratılması veya maniplasyonu ötesinde, bir ilişkinin inşa edilmesi “sanatı” yatar ki, bu sanat gene, kamu oyu ve maniplasyon dahil, olasıliklı her inşa malzemesini kullanarak belli amaçlar yönünde bilinç yönetimiyle katılmayı sağlamaktır. Bu nedenle, halkla ilişkiler faaliyetleri belli bir firmanın veya kurumun ilişkilerinin yönetim işini yapar. Bu yönetimi yaparken, duruma göre, ikna edici, savunucu, egitimci, crusader, enformasyon veren veya reputation yöneticisi rollerini görür.

(a) İkna etme

Modern halkla ilişkilerin kökleri Freudcu psikolojiye dayanan ikna teorisinde ekilidir. Bu durum oldukça anlaşılır, çünkü halkla ilişkilerin öncüsü Edward Bernays Sigmond Freud’un yeğeniydi ve kampanya planlarken çogu kez psikolojistlere danışırdı " (quoted in Kunczik, 1993, p. 95 aktaran Nessmann, 1995).

Bu rolle ilgili pratiğin ardında halkla ilişkilerin halkı (müşteri veya çalışanları) firmanın çıkarına uygun bir şekilde düşünmeye ve eyleme ikna etme düşüncesi yatar. Promosyona, propogandaya veya “consent yaratmaya” fokus eden halkla ilişkiler programları veya kampanyaları birbirinden temel amaçları nedeniyle ayrilmazlar; seçtikleri taktik ve stratejik özellikleriyle ayrılırlar. Örneğin medya tanıtımını (media publicity) ve sinema filmlerinde ürün yerleştirmeyi kullanan bir promosyon kampanyası gündem hazirlama (agenda setting) stilinde ikna etmeyi kullanıyor olabilir. Gündem hazirlamayla ürünün en sonunda satılması amacıyla tüketicinin mental gündemine, en azından böyle bir ürün olduğunun farkında olmasını sağlayacak bir şekilde yerleştirilir. Ikna ile örgut içinde çalışanlarda aktif “bizlik” bilinci yaratılmaya, “takım ruhu” yerleştirilmeye ve motivasyon geliştirilmeye çalışılır. Böylece, örgütsel verimliliğin artacağı amaçlanır.

Halkla ilişkiler aynı zamanda firmaların ve kurumların yöneticilerini “içeride ve dışarıda ne olduğunu” “ikna” rolünü de üstlenmiştir. Özellikle Rensis Likert ve benzerlerinin “katılımcı yönetim” yaklaşımından hareket ederek geliştirilen (T-group ve duyarlılık eğitimi gibi) yönetici programları yöneticileri katılımcı yönetim yönünde firma iklimi yaratmayı iknaya çalıştı.

Örgut yönetimiyle ilgili en çok propagandası yapılan ve red edilemeyecek örneklerle desteklenen bir halkla ilişkiler ikna rolü de firmaların sahip olduğu “sosyal sorumluluk ve hesap verme” üzerine kurulan faaliyetlerdir. Bu alanda firmaların (özellikle firma sahiplerinin ve ailelerinin) “kamu yararına kurdukları vakıflar, aş evleri, yaptıkları yardımlar, açtıkları yardım kampanyaları ve toplum yararına katıldıkları toplantılar, balolar, bağışlar vb vurgulanarak halkla ilişkiler pazarlaması yapılır.

(b) Savunma

Savunma, firma (veya kurum) pozisyonunu, özellikle taarruz altındayken, koruma için yapılan halkla ilişkiler faaliyetleridir. Sigara firmaları bunu Amerika’da yaygın bir şekilde yapmışlar, fakat kaybetmişleridir. Türkiye’ de nükleer enerji santralları kurmaya çalışanların çıkarını gerçekleştirmeye çalışan güçlerin “nükleer enerji hakkında bilgi artırma” adı altında yaptıkları faaliyetler ve sözde araştırmaları bunu yapmaktalar. 1

Savunma hedeflediği amacıyla ikna etmeye benzer: Dinleyiciler\tüketicileri\halkı halkla ilişkileri yapan kurumun faydası yönünde düşünmeye ve hareket etmeye ikna etmedir. Savunma iknadan farkli olarak, tartışmadan ortaya çıkar veya tartışma açar; aktif destek veya aktif karşıtlık sunar. Sigara karşıtı kampanyalar ve buna karşı sigara endüstrisinin seçtiği yollardan biri de budur.

( c) Dava crusade ilişkili

Bu tür halkla ilişkilerde de gene amaç insanların belli bir yönde düşünme ve final amaç olarak eyleme geçmesini sağlamaktır. Genellikle bu tür kampanyaları Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, Yeşilay, AKUT ve çevre koruma örgütleri gibi belli bir çıkar grubunun amaçlarına hizmet etmeyen kurumlar gene belli bir çıkar örgutünün amacıni gerçekleştirmek içın yapmazlar. 2

----------------

1 Halkı ikna etme gereği ne zaman ortaya çıkar? Diğer bir deyimle halkla ilişkiler sahtekarlığı hangi koşullarda bilinç yönetiminin ötesine geçip magdurun çıkarını savunur, gerçeği saptırmadan sunar? Halkın istemine bağli olarak mı Türkiye’ de nücleer santrallar kurulacak veya kurulmayacak? Benim varsayımım: Halk istese de istemese de kurulacak. Kurulmamasi için, güçlü bir uluslararası alternatifin nükleer enerji sermayesinin yerini alması gerekir. Bazılarının kafasına pek girmiyor, fakat gene de tekrarlayım: Hangi ciddi ekonomi, siyasel ve kültürle ilgili kamu politikası halkın isteğine göre belirlendi veya belirleniyor?

2 Kizilay gibi kurumların teorik olarak kamu menfaatine çalışan grup olması gerekir; fakat Kızılay ve benzerleri turkiye gibi ülkelerde güç ve çıkar sağlamak içın toplanan kliklerin ve grupların “besili otlanma” yerleri haline dönüşturülur.

--------------------

 

(d) Imaj\saygınlık yönetimi

Gerçi Ivy Lee gibi halkla ilişkiler öncülerinin kullandıgı fakat ancak son zamanlarda popülerlik kazanan bu tür halkla ilişkiler faaliyetleri firmanın veya kurumun hizmet veren veya satış yapan olarak popülerliği veya degeri uzerinde kampanyalarıni hazırlarlar. Bu tür faaliyet öncelikle açıga vurma\tanıtım, spin konrol ve sembollerin yaratılması ve maniplasyonunu önde gelen taktik olarak kullanır.

(e) İlişki yönetimi

Ilişki yönetimi dört adım yönetim sürecidir: analiz, planlama, uygulama ve evaluation (Ledingham ve Bruning, 1998). İlişki yönetiminde analiz, planlama, uygulama, kontrol, geri besleme ve performans ölçme süreçleriyle ortak adaptasyon, karşılıklı bağımlılık, ortak değerler, güven ve katılma çerçevesinde ilişkiler yürütülür. Bu bağlamda, halkla ilişkiler örgütün anahtar halkıyla ilişkilerine odaklanır, bu ilişkilerin kurulduğu boyutlar ile ilgilenir.

Halkla ilişkilerin öncelikle iletişim etkinliği oldugü geleneksel görüşü yerine, ilişki yönetimi İletişimi stratejik bir şekilde kullanan bir yönetim fonksiyonu olarak ele alır. Ayrica geleneksel olarak halkla ilişkiler “ne yaptığı” ile tanımlanmıştir. İlişki yönetimi nosyonu, halkla ilişkiler alanının “ne olduğu” ile tanımlamaya çalışır (Ledingham ve Bruning, 1998).

Belki de halkla ilişkilerin en çok “propagandasının” yapıldiğı özelllik ilişki yönetimi faaliyetinde yatar. Hatta halkla ilişkiler özlu olarak ilişki yönetimi olarak anlamlandırılabilir. İlişki yönetimiyle halkla ilişkiler firma\kurum ile halkları arasındaki ortak çıkarlar, değerler ve faydalar üzerinde yoğunlaşır. Böylece, gerçi halkla ilişkileri yapan bir firma veya firmanın bir bölümüdür, fakat iddia edilen amaç, firmanın\kurumun sorumlu bir şekilde, kamusu/halkları çıkarına uygun iş görmesini sağlamaktır. Bu tür halkla ilişkilerin gerçekciliği, kısa dönemde vurgun vurma ve köşeyi dönme ticari külturüyle uyuşmaz; ancak uzun dönemli kalıcıligi ve bu kalıcılıkta rekabet üstünluğünü elde etmeyi amaçlayan ve bu tür bir işkültürüne sahip iş ortamlarında olabilme olasıliğına sahiptir. Bu tur kampanyalarda ortak güven, özveri, işbirliği ve ortak fayda gibi faktörler işlenir. Bu tür halkla ilişkiler yaygın olarak örgüt içi iletişim ve ilişkilere uygulanmıştır. Bu uygulamalar ortak fayda gerçekleştirmeden çok, çeşitli etkinlikler ve “balığa yem” ödüllerle, “bizlik” duygusu yaratıp onu sömürerek motivasyon saglama, dolayısıyla verimliliği artırma çabasının bir parçası olmuştur.

Ilişki kavramı süreli öne surülmesine rağmen, halkla ilişkiler incelemelerinde ilişki analizi, ilişkinin ölçülmesi, ilişkinin analiz birimi olarak alınması ve ilişkinin yukarıda belirtilen ideolojik ortaklaşalık sunumu ötesinde kuramsal olarak gerekcelendirilmesine rastlanmaz (Pavlik, 1987; Cutlip ve digerleri, 1994; Broom ve digerleri, 1997). Onun yerine oldukça bol değer, tutum, tercihler gibi halkın yönelimlerini bilmeye yönelik analizler vardir. Bu tür halkla ilişkiler analiz yönelimi de halkla ilişkiler etkinliklerinin “ortaklaşa, karşılıklı” kavramlarıyla gelen tanımlarının aslında bilinç yönetimi çabasınin otesine geçmediğine işaret eder. Halkın yönelimini bilmek, ilişkinin düzenlenmesi içın önemi oldukça fazaladır. Bu önem propagandada, reklamda olduğu gibi, halkla ilişkilerde de, çabanın firmanın\kurumun etkinliğini, faaliyetlerindeki verimliliği artırmak olduğu, bu amaçla halın\müşterinin\izleyicinin yönelimlerini bilerek, öncelikle bu yönelimleri sömürme stratejileri çizme ve uygulama gerekliliğinin ön plana geçtiğini anlatır. Ücret ilişkilerinde, fazla mesai, bayram, hafta sonu, asgari ücret, hatalı mal satmama, hatalı malı geri alma ve fiyatlandırma vb ilgili ilişkilerde dürüstluğün olmadığı, yasaların çiğnendiği, bin liralık masraftan kaçınıldığı iş ortamında, ilişki yönetimi etkinlikleri doğal olarak “zorunlu olmadıkça hiçbirşey vermeden” iyi imajlar ve duygusal bizliklerle kurum\firma için çok şey alma ve kazanmayı gerektirir. Amaç maksimum faydanın minimum harcamalarla elde edilebilmesidir ve halkla ilişkilerin varlığı bu amacın planlı bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunmaktır.

 

(f) Stratejik ilişki yönetimi

İlişki yönetimi tanımına bazen “stratejik” terimi de katılarak, halkla ilişkiler stratejik ilişkileri yönetme olarak betimlenir (Carrington,1992). Stratejik yönetme, firmanın\kurumun amaçlarının gerçekleşmesi için yapılan bir etkinlik olduğunu açığa koyan bir tanımlamadır. Bu tür kavramı iletişimcilerden çok işletmeciler kullanırlar. Stratjik planlamada belirlenen iş kurum amaçlarıyla ilişkili öncelikler belirlenir ve bu öncelikleri gerçekleştirecek eylem planları hazırlanır.

 

(g) ilişki pazarlaması

Pazarlama içinde gelişen ilişki pazarlaması halkla ilişkilere oldukça uygun bir eylem belirlemesidir. Pazarlamacılar, ilişkiye örgüt çevresindeki “güç” kavramını da katarak, örgutün çevresiyle olan ilişkisinin örgütlü kurumsal ve yasal yapılar içınde ilişkilerin örgutün çıkarlarıni gerçekleştirme açışından nasıl gerçekleştirileceğine verdikleri cevaplardan bir de ilişki pazarlamasi olmuştur. Bu kavramın kendisi, farklı tanımlansa bile, dogrudan tek yanlılığı anlatmaktadır.3  Fakat ilişki pazarlamasınin açıklamalarına baktığımızda, ilişki yönetiminde gördüğümüz ortaklaşalıkla ve fayda paylaşımıyla ilgili kavramların kullanıldığını görürüz. Örneğin, Morgan ve Hunt’a göre (1994) pazarlama bağlamında güven ve adama (kendini-verme) (commitment) ilişkilerin özünü oluşturur. Bu özün öncesi ortak değerler (firma kültürü), iletişim ve iletişımden çıkmanın maliyetidir.

 

--------------------

3 Dikkat burada tek yanlılıkla, kötü birşey yapıldığıni anlatmıyorum; kavramın sahte imaj yaratmada kullanma zorluğunu anlatmaya çalışıyorum.

---------------------------

 

Halkla ilişkiler pratiği: İşlevleri /Fonksiyonu

Üstlendiği rolleri oynarken, halkla ilişkiler araştırma, imaj yapma, danışmanlık yapma, yönetme, erken ihtar, yorumlama, iletişim, pazarlık\arabuluculuk gibi çeşitli fonksiyonlar görür. Halkla ilişkilerin rolleri ve fonksiyonları kendi başlarına son amaç değildir; belli bir amaca ulaşma yollarıdır. Dolayısıyla, halkla ilişkilerin fonksiyonu olan imaj yapma veya danışmanlık yapma ne halkla ilişkileri ne de halkla ilişkilerin amacını tanımlamada yeterli değildir.

Halkla ilişkiler toplumda iş yerleri, sendikalar, devlet ve hükümet kurumları, gönüllü kuruluşlar, hastahaneler, okullar ve dini kurumlar gibi çok çeşitli örgütsel yapılanmalara hizmet eder. Bu örgütler kendi iç yapılarında çalışan işçiler, üyeler, tüketiciler, yerel cemaatler, hissedarlar, diğer organizasyonlar ve genel toplum gibi birçok farkli kamulara/jalklara/izleyicilerle ilişkilerdedir. Halkla ilişkilerin fonksiyonu bu ilişkileri örgütün amaçlarını en iyi şekilde gerçekleştirecek şekilde düzenlenmesine katkıda bulunmaktır. 4

Organizasyonların yöneticileri örgüt amaçlarına ulaşabilmek için halklarının (örneğin çalışanlarının ve müşterilerinin) tutumlarını ve degerlerini anlamak ihtiyacındadir. 5 Halkla ilişkiler uzmanları, örgütün özel amaçlarını mantıklı, halkca kabul edilebilir politika ve eyleme tercüme ederek danışman ve arabulucu olarak yönetime hizmet ederler. 6 Dolayısıyla halkla ilişkiler bir yönetim fonksiyonu olarak ortaya çıkar. Yönetim ise amaçlı kontrolu ve bu kontroldan geçerek kazanımlar elde etmeyi heceler.

-------------------------

4 Dikkat edilirse, halkla ilişkiler firması aslinda burada kendisinin müşterilerinin kimler olduğunu ortaya koymaktadır. Fakat elbette en iyiu hizmet en çok parayı verene verilir. Dolayısiyla, halkla ilişkilerin de gözu elbette yıldızlarda olacaktır. Sen veya sizin aile bu yıldizlardan biri mi? Değilse neden? Değilse, onu kirayan çıkara yardım eden halkla ilişkiler firmasının senin çıkarini düşünmesi hangi koşulda beklenebilir? Düşünün.

5 Halkla ilişkilerci kendilerine gereksinimin nedenini yöneticilerin yönetim içın halklarıni tanımaları zorunluluğu söylemiyle öne sürüyorlar.

6 Bu gerekçe oldukça gülünç, çünkü halkla ilişkiler gereksinimini duymak içın organizasyonların kendilerini rekabet ve grev gibi herhangibir baskı altında hissetmesi veya halkla ilişkilerin onların sorunlarını çözebileceğine ve verimliliği artıracağına ya da imajlarlagoz boyayabileceğine inanması gerekir. Halkla ilişkilewrin günümüzdeki seviyeye gelmesi uzun bir gelişimin son yüzyılın ikinci yarısından sonra firmaların globalleşmesiyle hızlanmasıyla olmuştur. Firma politikalarına ve çıkarlarına uygun olduğu için halkla ilişkiler kullanılmıştır;halkla ilişkiler uzman ve akademisyenlerinin sunduğu gülünç nedenlerle değil.

-------------------------

Yönetim fonksiyonu olarak, halkla ilişkiler aşagıdakileri içerir:

  1. Araştırma: Halkla ilişkilerde araştırma yönetimde karar vermeye yardımcı bir fonksiyondur. Araştırma, tutum ve davranışları etkilemek veya degiştirmeye yönelik faliyetleri planlamak, uygulamak ve ölçmek için halkların tutumlarını ve davranışlarını ve nedenlerini saptama girişimidir. Gerekçe: Tutumlar, fikirler ve konular organizasyonun çalışmasıni ve planıni olumlu veya kötü yönde etkileyebilir. Bu nedenle kamu oyunun görüşleri, tutumları, değerleri, inançları vb araştirmayla öğrenilmeli ve yorumlanmalıdır. Örneğin, İletisim Faskültesine bazı finans desteği bulmak için iletişim fakültesi öğrencilerinin sosyo-psikolojik ve demografik profilini çıkartarak, finans destegi vereceklere hediye olarak sunmak. 7 INSERT HERE: KAMU OYU ARAŞTIRMASI

  2. Danışmanlık: Bir organizasyonun yönetimine politika karalarıyla, eylem seçenekleriyle ve iletişimle, özlüce “ne yapılacağı” ile ilgili danışmanlık hizmeti sunmak. Danışmanlık hizmetiyle verilen öneriler “müşteriyi memnun etmek için geriye katlanın” (tersine eğilme) isteminden, grev veya gösteri yapanları kurşunlamaya kadar çeşitlenebilir. 8

  3. Örgütün amaçlarını gerçekleştirmek için gerekli olan bilgilendirilmiş kamu anlayışını sağlamak için iletişimde bulunmak ve sürekli olarak eylem programları araştırma, uygulama ve degerlendirmeleri yapmak (PRSA, 1982).9 Bu faaliyetler pazarlama, finans, fon raising, çalışanlarla, halkla veya hümümetle\devlet kurumlarıyla olan ilişkiler gibi programları içerir.10

  4. Örgütün kamu politikalarını etkilemek veya değiştirmek amaçlı girişımlerinin planlamasını ve uygulamasını yapmak (PRSA, 1982).

  5. Örgütsel amaçlarla ilgili etkinliklerini yapmak için, amaçlar belirleme, planlama, bütçe yapma, personel alma ve eğitme gibi faaliyetlerle kaynakları yönetmek (PRSA, 1982.

--------------------

7 Bu girişim halkla ilişkiler mi? Bu tür araştırmayı yapan bu araştırma sonuçlarıni kullanarak finans destegi veya yardımi almak istiyor. Bu ilişkiyi siz ne tür bir ilişki olarak nitelersiniz?

8 Elbette geriye katlanan (bending backward) (yani olmazı olur yapan) yönetici değil, müsteriyle ilişkide bulunan veya uretim yapan insandır. Geriye katlanmazsa? Halkla ilişkiler danışmani nasıl katlatılacagıni gösterir ve katlarlar. Grevlerde polis köpekleriyle gösteriler, kalkanlarla çıkartılan sesler, korku veren acaip polis giysileri, soguk su banyoları halkla ilişkilerde hayırsız müşteriye sunulan hayırlı caydırma ilişkileridir.

9 Ilgilnç: hangi kurum veya firma gerçekten bilgili kamu oyu ister? Hangi koşullarda bilgilendirilmiş halk egemen ticari ve siyasal yapılar için fonksiyoneldir? Bilgilendirme adına yapılan cehaletin teşviki ve sürdurülmesi hangi koşullarda gereklidir?

10 Finansla ilgili halkla ilişkiler programında (örneğin yıllık hissedar finans bildirimlerinde) Belki ABD’ dekilere güvenilebilir, çünkü hesaplar bagımsız firmalar tarafından yapılır; Tükrkiye gibi ülkelerde güvenilebilir mi? Pazarlamayla ilgili halkla ilişkiler programında amaç kimi ne ne kadar bilgilendirmedir? Örnek düşünün.

------------------------------

 

Halkla ilişkiler pratiği: Taktikler/araçlar

Çeşitli fonksiyonları yerine getirmek için halkla ilişkiler pratiğinde çeşitli taktikler kullanılır. Bunların arasında, örneğin açiga vurma\tanıtım, promosyon, paketleme, satış noktasında sergileme/gösterme, ticari shows ve özel events gibi bir ürün, hizmet veya fikri satmak için tasarlanmış faaliyetler karışımı (pazarlama iletişimi) vardır.11  Açıga vurma\Tanıtım veya promosyon kendi başına halkla ilişkileri tanımlamaz, çünkü sadece halkla ilişkilerin kullandığı taktiklerdir. Taktikler halkla ilişkiler kampanyalarının gerçek iletişim safhasıdır. Bu safhada kullanılanlar aşağida gosterildi (Tablo x). Bunların bazıları hem örgütun içi hem de örgüt dışı halkla ilişkiler için kullanılırken, digerleri sadece ya iç ya da dış halkla ilişkiler için kullanılir.

             Tablo 1. Halkla ilişkiler programlarınin iletişim safhası taktik örnekleri

Basın bültenleri (sadece yazılı)

Haber bültenleri

Koferanslar

Makaleler/spots

Partiler

Yayma/Tanıtma

Stunt olay

Sponsorluk

Mülakatlar

Seminerler ve sempozyumlar

Anketle alan araştırması

Medyayı turlama

Radyo ve/veya tv tanıtım

Konuşmalar

Kişiler arası iletişimler

WEB siteleri

Yayınlar

Meslek sergileri

Ürün yerleştirme

Press releases

News releases

Conferences

Feature Articles\spots

Parties

Publicity

Stunt event

Sponsorship

İnterviews

Seminars and symposiums

Surveys

Media tours

Radio and tv publicity

Speeches

Interpersonal communications

Web sites

Publications

Professional shows

Product placements

-------------------------

11 Halkla ilişkiler burada isletmecilerin, reklamcıların işine de el atmaktalar.

------------------------

Bu taktikleri tanıtım, bilgilendirme, iç halkla ilişkiler, çevreyle ilişkiler, kamu ilişkileri gibi çeşitli adlar altında sunarlar.

Publicity (tanıtım): Halkla ilişkiler stratejisini uygulamak için kullanılan pazarlama aracıdır. Halkla ilişkilerin “enformasyon” kanadıdır. Bu yolla, organizasyonun çıkarını sağlamak veya geliştirmek (örneğin ürün ve hizmetlerin satılmasının sağlanmasına yol döşemek) için seçilmiş iletişim medyasını parasız kullanarak planlanmış mesajlar yayar. Dışa karşı açıklama, tanıtım ve promosyon ile, halkla ilişkiler ürünlerin veya hizmetlerin satılmasına yol açar.

Publicity kavramı yirminci yüzyılın başlarında, özellikle gazeteciler tarafından, gizlenen ve bilinmeyen şeyleri gazete yoluyla yayıp açığa vurmak, halkın gözü önüne sermek anlamına kullanılıyordu. Bu anlamda gazetecilerin yaptığı “publicity” bugün “araştırmacı gazetecilik” olarak nitelediğimiz, Ugur Mumcu tarzı gazeteciliktir. (Kesinlikle Dündar tarzı araştırmacı gazetecilik değil; Çünkü araştırmacı gazetecilik toplumdaki siyasal ve ekonomik güç yapısının iğrençliklerini açığa çıkarmaya çalışan gazeteciliktir; o doktorun, bu sahtekarın vurgununu veya metafizik saçmalıkları araştırmacı gazetecilik olarak sunan ve gündemi bireyselliğe dönüştüren bilinç yönetimi değil). Halkla ilişkilerin ve eski ilerici yeni tutucu gazetecilerin ve entellektuellerin yeni faaliyet biçimleriyle, “publicity” kavramı, eski anlamını yitirdi ve onun yerine “bir sistemin veya bir firmanın satışını yapmada, halkı (sözde) bilgilendirmek, aydınlatmak, enformasyon sahibi yapmak için yapılan “yayma” anlamına kullanılmaya başlandı. Publicity bugünkü kullanımıyla firma veya kurumun planlanmış bir amacıni gerçekleştirmek için müşteriye\halka enformasyon, bildirme, yayma, açıklama, haber verme adı altında yapılan propagandadır. Publicity’e propagandanın yumuşatılmış adı, pazarlamanın özel bir şekli ve reklamın reklam görünmeyen biçimi diyebiliriz. Hedef bir halkın en azından dikkatini çekmek için, çeşitli medya kullanılarak bir firma, kurum, marka, ürün veya olayla ilgili gerçek veya sözde enformasyon yaymadır. Publicity’nin dili (sözlü, yazılı ve görüntülü dili) yapılan etki planına bağlı olarak sade ve yalın olabileceği gibi, çoğu kez süsleme, şişirme, dolduruşa getirme ve abartmalarla doludur.

Bilgilendirme ve motivasyon faaliyetleri: Örgütün çalışanları veya üyelerini bilgilendirme, motive etme gibi adlar altında yapılan etkinliklerdir. Bu etkinliklerin altında yatan gerekçeye göre, halkla ilişkiler organizasyonun içindeki etkinliklerle içeride takım ruhunu geliştirir, morali yükseltir ve verimliliği artırır. Bu bağlamda kullanılan taktikler arasında firma çalşanları için firma dergisi, “şikayet ve öneri kutusu,” “ayın işçisi” ilanı, davranış eğitimleri, spor takımı kurma ve diğer örgütlerle rekabete girme, firma piknikleri düzenleme, yıllık firma eğlence partisi yapma, yıllık çekilişlerle hediyeler dağıtma, iyi çalışan işçilerden birini çöcuğunun üniversite parasını ödeme, yılın işçisini firma destegiyle tatile gönderme vardır. Son zamanlarda toplam kalite yönetimi gibi bütünleşik yönetim taktikleriye gelen (örneğin beş yıldız otel olma, toplam kalite denetimini geçme gibi) baskılarla çalışanlar oldukça tedirgin edilmektedir. Bu tedirginlik ve bence faşıstçe baskı dışarıdaki bir denetim mekanizmasından geldiği için firma yönetimine yönelen bir negatif duygu birikimini ortadan kaldirmaktadır. Buna ek olarak, günlük dille “köpek gibi çalışma” sanki bu dış baskıya karşı zafer kazanmak için bir yarış oluyor. İşte bu yarış bilinç yönetiminin başarısını gösterir.

Cemaat/topluluk ilişkileri: Organizasyonun ve cemaatin çıkarı için çevreyikoruma ve geliştirmeye sürekli, planlı ve aktif olarak katılma.

Public affairs: Kamu politikalarına etkili olarak katılmayı geliştirme, bir organizasyonun halkın beklentilerine adaptasyonuna yardım etme.

Hükümet affairs işleri: Bir organizasyonun adına devletin yasal, yürütme ve diger bütün kurumlarıyla doğrudan ilişkiler kurma. Kamu politiklarını etkileme veya değiştirme için planlama ve uygulamalar yapma.

Finans ilişkileri: Finans çevresiyle, yatırım çevresiyle, shareholderslar ile positive ilişkiler kurma, yatırımcıların güvenini yaratma ve muhafaza etme.

Endüstri ilişkileri: Bir firmanın alanındaki diğer firmalarla ilişki kurma

Azınlık ilişkileri ve çok kültürlü affairs: Azinlik gruplar ve bireyler ile ilişki kurma.

Fon toplama: Bir organizasyonun üyelerini, yandaşlarını, destekleyenlerini ve diğerlerini gönüllü olarak yardım etme içın teşvik etme.

Özel olaylar ve halk katılması: Bir kişi, ürün ve organizasyona özel olaylar hazırlayarak ilgiyi yaratma.

Amaçlar kurma, planlama, bütçe hazırlama, çalışanları işe alma ve eğitme, facilities geliştirme. 12

-----------------------------

12 Dikkat edilirse, halkla ilişkiler personel departmanı olarak bilinen, sonradan insan kaynakları olarak isim değiştiren bir departmana (ve ayni zamanda, bir çıkar yapısına) son vermekte, ve insan kaynakları departmanina sahip çıkarak halkla ilişkiler departmanı yapmaktadır. Çünkü halkla ilişkilerin sahip çıktigi bu etkinliklerin bazıları insan kaynaklarıbolumünün temel işlerini içermektedir

---------------------

 

Firma reklam programları

Bütün bu etkinliklerle, halklailişkiler ayni zamanda rekabetçi ve etkin kalmak isteyen organizasyonlara değişimi yönetimde, geçişte yardım eder.

Halkla ilişkiler profesyonelinin veya firmasının verimli bir şekilde işyapabilmesi için iletişim, sanat, psikoloji, sosyal psikoloji, sosyoloji, siyasal bilgiler, ekonomi, işletme ve etik gibi dallarda gerekli bilgiye sahip olması gerekir. Bu da bir kişinin üstesinden gelemeyeceği kadar kapsamlı olduğu için, halkla ilişkilerin bir takım çalışması olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak araştırma tasarımında, istatistikte, kamu sorunları analizinde, reklamcılıkta, basında, film ve video yapımında, özel olaylar düzenlemede, konuşma ve konuşma yazarlığında ve sunumlarda tekniksel bilgi ve beceriye sahip olmak gerekmektedir,.

                        NOT: iletişimi anlamak kitabımda ayrıntılı  bir bölüm var